Haber

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplandı

Sağlık Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay, “Deprem bölgesinde salgınla ilgili bir sıkıntımız yok. Mevsim normallerinin dışında bir artış olmadı.” söz konusu.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin sonuçlarının tüm taraflarla birlikte araştırılması, depreme dayanıklı yapı stokunun oluşturulması ve kentsel dönüşüm uygulamalarının etkinliğinin artırılması için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Genel Başkan Yardımcısı Veysel Eroğlu.

Toplantıda Türk Kızılayı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı temsilcileri sunum yaptı.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Eray Çınar, depremin ardından ekipleri hızla sarsıntılı bölgelere yönlendirdiklerini söyledi. İl dışından ilk ekiplerin saat 08.00’de Adıyaman’a geldiğini kaydeden Çınar, ekiplerin Hatay’a 07.45, Kahramanmaraş’a 08.02 ve Malatya’ya 07.15’te ulaştığını söyledi. Çınar, bölgede bakanlığın kurduğu sahra hastanelerinde 590 bin 468 hastanın tedavi edildiğini, 51 bin 642 yaralının ise diğer illerdeki hastanelere sevk edildiğini bildirdi.

Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Hüseyin İnceöz, depremden etkilenen illerde hafif ve orta hasarlı 56 binada yenileme çalışmalarının tamamlandığını, orta ve ağır hasarlı binaların güçlendirilmesi için tespit çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Köy taramaları devam ediyor

Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu, beyin sarsıntısı için Sağlık Bakanlığı temsilcilerine önerilerde bulundu. Eroğlu, “Hastaneler depreme dayanıklı olmalı ve yıkılmamalı. Hastane alanlarını geniş tutun ki gerekirse toplanma alanı olarak kullanılsın.” dedi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay, deprem bölgelerinde ikinci gününde halk sağlığı sürecini başlattıklarını belirtti. Bölgede hamile, lohusa ve 75 yaş üstü bireylerin olduğunu hatırlatan Tolunay, bu kişilerin aşılarını yaptırmalarını aksatmadıklarını vurguladı. Tolunay, deprem bölgesinde yaşayıp deprem nedeniyle başka illere giden 75 yaş üstü bireylerin bile aranarak aşı süreçlerinin takip edildiğini söyledi. Tolga Tolunay, “Deprem bölgesinde salgınla ilgili bir sıkıntımız yok. Mevsim normalleri dışında bir artış olmadı.” sözlerini söyledi.

Sahada yürütülen tetanoz aşısı çalışmaları hakkında bilgi veren Tolunay, “Sahada normalin üzerinde bir tetanoz aşısı yaptık.” sözünü kullandı.

Tolunay, bölgedeki içme sularının da tarandığını ve bu konuda bir salgının önüne geçmek için taramaların her geçen gün arttığını belirtti. Zelzele bölgesinde de köy taraması yaptıklarını vurgulayan Tolunay, köy taramalarının kesintisiz devam ettiğini söyledi.

“Barajlarımız önemli bir sınav verdi”

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Alp de depremin ardından iş makineleriyle bölgede yerlerini aldıklarını, DSİ’nin 3 bin 42 iş makinesiyle bölgede 3 milyon ton moloz kaldırdığını kaydetti.

Depremin ardından barajların güvenliği konusunda da çalıştıklarını kaydeden Alp, sözlerini şöyle sürdürdü:

“DSİ, sarsıntı bölgesi içerisinde bulunan 140 barajı tek tek denetlerken, ilk etapta yapılan gözlemsel incelemeler sonucunda acil müdahale gerektiren bir duruma rastlanmadı. Atatürk Barajı 4 kez denetlendi ve rastgele bir soruna rastlanmadı. İki büyük artçı sarsıntı meydana geldi. Zelzele bölgesindeki Hatay Yarseli ve Büyük Karaçay barajlarını yeniden inceleyen DSİ ekipleri, barajlarda acil müdahale gerektirecek herhangi bir risk unsuruna rastlamadı.”

Deprem bölgesinde 30’u gölet olmak üzere toplam 140 baraj bulunduğunu belirten Alp, Osmaniye’de Arıklıkaş, Malatya’da Sultansuyu ve Kahramanmaraş’ta Kartalkaya’da çalışacakları bilgisini paylaştı. Alp, “Kartalkaya Barajı 1971 yılında yapılmış eski bir baraj. Bunların yapımı için ihaleleri hızla tamamlayacağız. Diğer barajlarımızda ufak hasar, ufak çatlaklar var. Barajlarımız çok değerli bir sınav verdi.” değerlendirmesini yaptı.

findiklihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu